Prowadząc obiekt turystyczny lub gastronomiczny budowanie wizerunku i marki oferowanego produktu jest szczególnie ważnym działaniem. Istotne jest wykorzystanie jakichkolwiek nawet najmniejszych akcentów EKO lub BIO aby wyróżnić obiekt z pośród wielu innych na rynku. Wszelkie akcenty ekologiczne i promujące świadomy udział klienta w ratowaniu natury w szerokim tego słowa znaczeniu, ale przede wszystkim zmienianie własnych przyzwyczajeń tak, aby chronić swój organizm od złego wpływu powszechnej chemizacji środowiska jest wielkim krokiem w stronę sukcesu na rynku w tej branży.
Wszelkie działania ekologiczne i podejście do zarządzania różnymi obiektami i produktami są obecnie trendem nr 1 na świecie. Konieczność dbania o przyszłość następnych pokoleń na Ziemi wymusza podejmowanie różnych rozwiązań chroniących naturę we wszystkich istniejących branżach gospodarki rynkowej.
Cappy – Cała Pomarańcza
Profil
Cappy jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek soków w Polsce. Marka należy do portfolio The Coca-Cola Company, zbudowana została w oparciu o kilkudziesięcioletnie doświadczenia w produkcji soku Minute Maid. Podstawowym elementem odróżniającym ją od innych marek jest nastawienie na innowacje – tworzenie nowych produktów, które odpowiadają na szybko zmieniające się potrzeby i nawyki żywieniowe konsumentów.
Cele
W roku 2009 Cappy wprowadziło na rynek produkt Cappy Cała Pomarańcza – pierwszy na rynku polskim produkt powstały z całych owoców pomarańczy: soku, miąższu oraz albedo. Zadaniem agencji Edelman Polska było wsparcie firmy w procesie wprowadzania produktu na rynek oraz budowa wizerunku marki jako innowacyjnej i wyróżniającej się na tle konkurencji.
Strategia
Główny nacisk w działaniach komunikacyjnych położono na wyniki badań, prezentujące faktyczną różnicę (zawartość składników odżywczych i bioflawonoidów) pomiędzy Cappy Całą Pomarańczą a innymi sokami pomarańczowymi dostępnymi na rynku. Komunikacja obejmowała dwie podstawowe grupy docelowe – konsumentów oraz liderów opinii (interniści oraz dietetycy).
Działania
Kampania rozpoczęta została konferencją prasową, której scenariusz oparty został o debatę na temat zwyczajów żywieniowych Polaków, moderowaną przez Weronikę Wawrzykowicz (Radio PIN/TVN Warszawa) oraz ekspertów prof. dr hab. Jana Oszmiańskiego oraz doc.dr hab. Ryszarda Amarowicza. W kolejnych etapach komunikacja do konsumentów wsparta została konkursami w magazynach kobiecych, współpracą z telewizją TVN (Dzień Dobry TVN) oraz TVN Style (program „Trochę Zdrowia”), filmem animowanym wyjaśniającym działanie przeciwutleniaczy, działaniami do blogerów oraz warsztatami edukacyjnymi dla dziennikarzy mediów lokalnych (Poznań, Wrocław, Trójmiasto, Kraków).
W ramach działań do lekarzy przygotowaliśmy, wspólnie z uprawnionym przez Naczelną Radę Lekarską podmiotem, szkolenie dla internistów oraz towarzyszący mu test, którego wypełnienie gwarantowało otrzymanie punktów edukacyjnych. Szkolenie na płytach DVD dotarło do kilku tysięcy internistów. Materiały te umieszczone zostały również na najważniejszych portalach skierowanych do lekarzy.
Wyniki
Łączna liczba contact points dla kampanii wyniosła ponad 11,3 miliona
Greenbag
Profil
Greenbag to ekologiczna, wielorazowa torba wykonana z polipropylenu. Jej główną zaletą jest wielorazowość (możliwość wielokrotnego używania podczas codziennych zakupów), przez co zmniejsza się zużycie jednorazowych, szkodliwych dla środowiska „foliówek”. Greenbagi są pojemne i wytrzymałe – jedna torba pomieści aż 7,5 kg zakupów. Producentem Greenbagów jest firma Gam z Torunia. Torby Greenbag powstały z myślą o konsumentach, którzy są świadomi zagrożeń środowiska, jakie płyną z masowej produkcji odpadów i chcą przyczynić się do zmniejszenia jego zanieczyszczenia. Greenbagi zadebiutowały w Polsce pod koniec 2006 roku. Wcześniej były popularnie m.in. w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce kampania marki Greenbag zapoczątkowała, trwający do dziś nowy trend w modzie na używanie toreb ekologicznych.
Cele
Zbudowanie ekologicznego wizerunku marki, stworzenie pozytywnej percepcji firmy GAM jako troszczącej się o środowisko.
Zwiększenie świadomości konsumentów w zakresie zachowań proekologicznych i uświadomienie zagrożeń związanych z zanieczyszczaniem środowiska. Promowanie proekologicznej postawy wśród konsumentów dokonujących zakupów – zachęcanie do używania toreb wielorazowego użytku Greenbag, zamiast jednorazowych „foliówek”. Pozycjonowanie marki Greenbag jako ekologicznego trendu w modzie. Propagowanie stylu EKO.
Strategia
Dotarcie do otoczenia zewnętrznego przy pomocy działań budujących świadomość marki jako przyjaznej środowisku, troszczącej się o ekologię. Współpraca z fundacjami działającymi na rzecz środowiska.
Propagowanie proekologicznych zachowań podczas zakupów poprzez wsparcie autorytetem artysty. Stworzenie pozytywnej percepcji toreb Greenbag jako modnego dodatku do kobiecej garderoby, poprzez zaangażowanie do projektu aktorów, stylistów i kreatorów mody.
Działania
Intensywne działania media relations: zainicjowanie ogólnopolskiej debaty na temat szkodliwości ‘foliówek’. Akcje edukacyjne oraz promocyjne: akcja oczyszczania Torunia zorganizowana wspólnie z MPO polegająca na zachęcaniu do wyrzucania ‘foliówek’ do pojemników MPO i korzystania z toreb Greenbag. Wraz z gazetą ‘Metro’ przeprowadzenie akcji Ekopozytywni. Zorganizowanie akcji ‘Czyste Kielce’ wspólnie z Wydziałem Ochrony Środowiska UM. Promowanie weekendu ekologicznych zakupów w CH Blue City. Nawiązanie i nagłośnienie współpracy z organizacją WWF (torby Greenbag z logotypem WWF). Zaproszenie do współpracy sławnych osób – limitowana seria toreb Greenbag z nadrukowanym rysunkiem Edwarda Lutczyna. Zaangażowanie do współpracy znanej, młodej aktorki Małgorzaty Sochy, która została ambasadorem marki (m.in. sesja zdjęciowa promująca torby Greenbag jako EKO trend w modzie, wywiady i publikacje w prasie). Nawiązano współpracę z Fundacją Młodych Projektantów – Young Polish Designers Foundation (udział toreb Greenbag w pokazach mody) oraz z magazynem shoppingowym HOT Moda&Shopping (konkurs dla czytelników na projekt wielorazowej torby ekologicznej marki Greenbag).
Wyniki
Kampania marki Greenbag była pierwszą akcją edukacyjną związaną z problemem masowego używania torebek foliowych. Kampania zapoczątkowała społeczną debatę na ten temat oraz przyczyniła się do stworzenia nowego trendu w modzie (na torby wielorazowe). Od początku kampanii towarzyszyło duże zainteresowanie mediów. Ukazało się ponad 100 publikacji w prasie, 55 publikacji w Internecie, 12 relacji w telewizji (Polsat, TVN, TV Polonia, TVN Turbo) i 15 audycji radiowych (Radio Wawa).
Coca-Cola Alu-bottle
Profil
The Coca-Cola Company to jedna z tych firm, których przedstawiać nie trzeba chyba nikomu – właściciel czterech z pięciu najważniejszych marek napojów na świecie, działający w ponad 200 krajach. W Polsce Coca-Cola Poland Services oraz Coca-Cola HBC Polska zatrudniają ponad 3000 osób i są liderem polskiego rynku napojów bezalkoholowych. Od 1991 r. łączne inwestycje firmy oraz jej autoryzowanych rozlewni wyniosły już ponad 500 milionów dolarów.
Cele
Celem kampanii PR było dotarcie do wielkomiejskich, wpływowych grup młodych ludzi (influencers) oraz budowa wizerunku Coca-Coli jako marki innowacyjnej, kojarzącej się z nowoczesnością oraz dobrym designem. Działania były częścią globalnego programu prowadzonego przez The Coca-Cola Company, ale polska strategia komunikacyjna została w całości przygotowana przez warszawski oddział agencji Edelman.
Działania
Unikalna aluminiowa butelka zaprojektowana została przez zespół Faithless. Jej światowa premiera miała miejsce na festiwalu filmowym w Cannes w 2007. W Polsce dostępna była jedynie w wybranych klubach muzycznych oraz na wybranych eventach. Przewodnimi elementami kampanii była piosenka, stworzona przez autora designu – zespół Faithless oraz bajecznie kolorowy teledysk z francuskiego studia Paranoid.
Butelka, teledysk oraz zestawy materiałów prasowych przesłane zostały do dziennikarzy ogólnopolskiej prasy oraz wybranych mediów elektronicznych. Z racji na swój target kampania musiała jednak być w praktyce działaniem z zakresu tzw. „PR 2.0”, a tradycyjne media relations stanowiły jedynie jej niewielki udział. Specjalnie przygotowane zestawy butelek przesłane zostały do wybranych autorów blogów. Alu-butelki trafiły także do wybranych gwiazd – m.in. do Kayah, Kuby Wojewódzkiego, Borysa Szyca, Szymona Majewskiego i Edyty Górniak oraz do Ewy Minge i Macieja Zienia. Butelki pojawiły się też na kilkunastu ważnych imprezach klubowych, w tym na 10 Urodzinach Playboya oraz na rozdaniu nagród Effie Awards. Ukoronowaniem kampanii był Coke Live Music Festiwal w Krakowie. Do jego uczestników trafiło kilka tysięcy aluminiowych butelek, które pojawiły się też jako główny element festiwalowego after party.
Wyniki
Całkowita liczba media contacts kampanii wyniosła 6 274 tys, co o 210 % przekraczało target wyznaczony agencji przez Klienta. W formularzu oceniającym jakość pracy Coca-Cola Poland Services przyznała nam 9.4 pkt na 10 możliwych, a odpowiedzialny za projekt brand manager Grzegorz Gęsik napisał w referencjach dla Edelmana :
„Cenię zespół agencji Edelman przede wszystkim za profesjonalizm i sprawną współpracę. Są proaktywni i samodzielni. Szybko reagują na wszelkie pojawiające się zmiany, opracowując efektywne strategie komunikacji. Z punktu widzenia Klienta współpraca z agencja, która w pełni realizuje wszystkie zlecone im zadania, nie angażując zbyt wiele mojego czasu, jest bardzo dużym atutem.”
Nespresso
Profil
Ecolaboration Holistyczne podejście do zrównoważonego działania marki. Wykazując kompleksową dbałość o ślad środowiskowy, Nespresso we współpracy z GoodBrand doprowadził do stworzenia programu „Ecolaboration by Nespresso – more, together”, zorientowanego na zaopiekowanie wszystkich kluczowych obszarów wpływu środowiskowego w ramach cyklu życia produktu.
Cele
Nespresso udostępniając swoim wymagającym klientom produkt wysokiej jakości – wyselekcjonowane kawy w jednorazowych kapsułkach, podjęło wyzwanie zadbania o ślad środowiskowy swojego produktu na całej długości cyklu życia produktu.
Strategia
W 2009 Nespresso (Nestle) uruchomiło platformę Ecolaboration – program zrównoważonego podejścia do produkcji kawy, obejmujący wszystkie fazy cyklu życia produktu – od jej pozyskiwania, przez poprawę technologii ekspresów do kawy, aż po system recyklingu aluminiowych, jednorazowych opakowań kawy. Zdefiniowane w ramach tego programu cele są kompleksowe i długoterminowe, ale dzięki temu wiarygodne.