Jak wybrać zdrowe Jajka na nasz stół?
Żywność jest dobrem podstawowym i każdy z nas powinien jeść jak najwięcej zdrowych, nieprzetworzonych produktów wiadomego pochodzenia. Od tego jak zaspokajamy potrzebę odżywiania dużo zależy, ponieważ odżywianie ma znaczny wpływ na nasze zdrowie.
Jaja są bardzo ważnym elementem diety i często je spożywamy, więc dobrze by było wiedzieć jakie jaja kupować.
Zgodnie z normami Unii Europejskiej, każde jajko musi być specjalnie oznakowane, tak aby kupujący wiedział skąd pochodzi. Oznaczenie informuje nas o wielkości jajek, sposobie chowu kur, kraju pochodzenia oraz producencie. Informacje o jajkach znajdujemy w kodzie, kod ma postać:
X-YY-AABBCCDD. Gdzie X – oznacza sposób w jaki hodowane były kury.
Znaczenie litery „X” w oznakowaniu jajek:
- 0-ekologiczny
- 1-wolnowybiegowy
- 2-ściółkowy
- 3- klatkowy
„YY” – to symbol kraju z którego pochodzą jaja (np. PL – Polska)
„AABBCCDD” – ostatnia część kodu wskazuje bezpośrednio na producenta a konkretnie:
- AA- kod województwa
- BB- kod powiatu
- CC- kod zakresu działalności
- DD- kod firmy
Jeżeli chcemy wiedzieć skąd pochodzą jaja trafiające na nasz stół, najlepiej kupować je bezpośrednio od lokalnego producenta. Jeżeli nie mamy takiej możliwości wybierajmy jaja pochodzące z ekologicznych hodowli, karmionych jedynie naturalnymi produktami, czyli te z oznaczeniem „0”.
W Szwecji, Belgii, Austrii czy Holandii nie ma już w sklepach spożywczych jajek z chowu klatkowego, w Polsce jest dokładnie na odwrót. W większości sklepów trudno dostać nawet jaja ściółkowe.
Wszystko zależy od świadomości konsumentów, większość ludzi kieruje się ceną, nie zwracając uwagi na jakość produktów. Jeżeli chodzi o wielkość jaja jest tak samo jak z jego kolorem – pamiętajmy że największe jajko wcale nie musi pochodzić od najzdrowszych kur.
Zgodnie z unijną normą za jajo świeże uznaje się to, które nie ma więcej niż 28 dni. Oczywiście im jest świeższe tym lepiej, po 4 dniach jajo zaczyna zmieniać swój smak, zapach, wartość odżywczą.
Świeże jajo ma lekko błyszczącą skorupkę, a włożone do szklanki z wodą opada na samo dno.
Powinniśmy je przechowywać w przewiewnym miejscu w temperaturze 8-13 stopni, z dala od ryb, mięsa, węższym czubkiem do dołu.