Polskie restauracje z rekomendacją Slow Food – lista z 2015 roku:
- Restauracja Romantyczna (Wzgórza Dylewskie) – Łukasz Wojtas
- Atelier Amaro (Warszawa) – Wojciech Modest Amaro
- Hugo Restaurant (Poznań) – Dominik Narloch
- Park Hotel (Szczecin) – Mariusz Siwak
- Restauracja 99 (Warszawa) – Arkadiusz Janczarek
- Solec 44 (Warszawa) – Aleksander Baron
- Aruana (Serock, Hotel Narvil) – Witek Iwański
- Gothic (Malbork) – Bogdan Gałązka
- Dwór Sieraków (Kraków) – Janusz Fic
- Restauracja Morellino (Brodnica, Hotel Głęboczek) – Marian Frankowski
- Restauracja Inspiracja (Przyjaźń – Kaszuby, Pałac Kościeszy) – Rafał Kopicki
- Restauracja Horyzont (Kołobrzeg, Hotel Aquarius) – Jacek Krakowiak
- Restauracja Trzy Rybki (Krakow, Hotel Stary) – Krzysztof Żurek
- Restauracja Wave (Sopot, Hotel Sheraton) – Krystian Szidel
- Restauracja Dym na Wodzie (Ustka) – Rafał Niewiarowski
- Restauracja Mercato (Gdańsk, Hotel Hilton) – Adam Woźniak
- Restauracja Czarny Kos (Kaszuby) – Tomasz Ziółkowski
- Restauracja Kaczka i Wino (Stronie Śląskie, pensjonat Villa Elise) – Agnieszka Kukin
- Restauracja Destylarnia (Mierzęcin, Pałac Mierzęcin) – Dawid Łagowski
- Restauracje Ed Red (Kraków) – Adam Chrząstowski
- Restauracja Karczma Rzym (Bydgoszcz) – Michał Skrzypczak
- Restauracja Kafe Zielony Niedźwiedź (Warszawa) – Sebastian Olma