DOBRE PRAKTYKI

Działania na rzecz ochrony środowiska – normy ISO 14000 Zdobycie certyfikatu ISO 14000 wyraża globalne zaangażowanie obiektu turystycznego w działania na rzecz ochrony środowiska. Hotel czy pensjonat posiadający certyfikat będzie wiarygodny w działaniach na rzecz środowiska, przyjazny dla turystów oraz społeczeństwa lokalnego.

Błękitna Flaga – międzynarodowe wyróżnienie dla kąpielisk i marin Idea programu Błękitna Flaga narodziła się we Francji w 1985 roku. Od tego czasu certyfikat ten stał się najbardziej rozpoznawanym oraz respektowanym wyróżnieniem dla kąpielisk i marin na arenie międzynarodowej. Aktualnie w programie uczestniczy 49 krajów, w których wyróżniono ponad 4000 kąpielisk i marin. W Polsce […]

Certyfikat GREEN KEY przyznawany jest obiektom turystycznym, które spełniają międzynarodowe kryteria w zakresie odpowiedzialności za środowisko naturalne, współpracy ze społecznością lokalną oraz budowy świadomości ekologicznej pracowników, dostawców i gości. Certyfikat GREEN KEY zainicjowany został w 1994 roku w Danii. W roku 2002 certyfikat ten został zakwalifikowany jako jeden z międzynarodowych programów realizowanych przez Fundację na […]

Certyfikat Zielony Sklep jest pierwszym standardem dedykowanym podmiotom branży handlowo-usługowej posiadającym punkty sprzedaży detalicznej. Dzięki zewnętrznej weryfikacji podejmowanych działań, poprzez certyfikujący audyt środowiskowy, firma może w niezależny sposób potwierdzić swoje osiągnięcia, a po otrzymaniu certyfikatu pozyskać nowych, bardziej świadomych i wymagających klientów. Standard koncentruje się na prostych i praktycznych rozwiązaniach możliwych do wdrożenia w typowym […]

Przedsiębiorstwa branży turystycznej podejmują rozmaite działania zmierzające do jak najlepszego kształtowania wizerunku marki w otoczeniu, w którym funkcjonują. Tego rodzaju działania w głównym stopniu kierowane są do potencjalnego klienta, jednak otoczenie, od którego firma zależy stanowią także jego dostawcy, dystrybutorzy i partnerzy handlowi, instytucje finansowe, organizacje zawodowe i branżowe, władze różnego szczebla, media i wiele […]

Zdrowe potrawy i przekąski zaczynają być ostatnio bardziej doceniane przez podniebienia gości obiektów turystycznych. I bardzo dobrze! Moda na spożywanie produktów łatwych do przygotowania, niezdrowych, tłustych i w większości przetworzonych, nie służy ani zdrowiu, ani sylwetce. Oto kilka porad, jak zmienić menu restauracji hotelowej, pensjonatu czy baru serwującego szybkie dania, na Eko! To co zdrowe, […]

Kalkulator CO2 to narzędzie internetowe. Jego głównym zadaniem jest obliczanie emisji dwutlenku węgla tzw. carbon footprint (lub ślad węglowy) związanej z funkcjonowaniem Firmy. Termin carbon footprint jest często stosowany do opisania całkowitej ilości wyemitowanego CO2 oraz innych gazów cieplarnianych. Nie ma jednej definicji „Carbon footprint”. Różne instytucje trochę inaczej definiują to pojęcie m.in. Carbon Trust: […]

Zarządzanie środowiskiem W obiekcie turystycznym realizującym program przyjazny środowisku funkcjonuje polityka środowiskowa. Dokument w przejrzysty sposób informuje, że zarządzający obiektem są świadomi oddziaływania na środowisko oraz zobowiązują się do ograniczenia jego negatywnego wpływu. Zobowiązują się także do: ciągłego doskonalenia systemu zarządzania środowiskowego; utrzymywania zgodności z prawem ochrony środowiska i innymi uregulowaniami środowiskowymi, które odnoszą się […]